Wielstellen

Wielstellen zijn de zwaarst belaste componenten van een goederentrein. Trillingen, hoge aslasten of zware weersomstandigheden maken dat het loopvlak of de wielkrans van wielstellen beschadigd kunnen worden of gaan slijten. Met versleten of defecte wielstellen riskeert een goederentrein om te ontsporen en daarom is goed onderhoud essentieel. 

 De wielenwerkplaats op het terrein van RSN doet het onderhoud van wielstellen. De wielstellen van onze klanten worden geleverd, maar indien gewenst kunnen wij ook het transport ervan regelen. We reviseren jaarlijks zo’n 3.000 wielstellen en werken vooral in opdracht van wagoneigenaars en -verhuurders. We beantwoorden aan de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen en ook onze centrale ligging in de Benelux is een belangrijke troef.  

 We voeren verschillende soorten van wielstelrevisies uit (IL, IS1, IS2). Onze werkplaats is volledig uitgerust om alle nodige onderhoudshandelingen voor onze rekening te nemen: reinigen van wielstellen, verwijderen van verf, herprofileren van wielstellen, onderzoek van de wielsetlagers, (ultrasoon en magnetisch), onderzoeken van as en wielschijven, herspuiten van wielstellen… 

Onderhoud van wielstellen

  • demonteren van wielstellen: de wielstellen worden door onze techniekers volledig gedemonteerd. Alle onderdelen worden visueel nagekeken en gemeten: aspotten, lagers, de aspot, slijtplaten. 
  • stralen van wielstellen: bij een IS2-onderhoud worden schijven en as van wielstellen in onze stralingscabine ontdaan van verf en andere vuilresten. Na deze stap kan het magnetisch en ultrasoon NDO-onderzoek plaatsvinden. 
  • draaien of herprofileren van wielstellen: in onze CNC draaibank gaan we het profiel van het wiel dat op de sporen rolt, verbeteren. We verwijderen eventueel scheurtjes, uitbrokkelingen, platte vlakken of metaalverplaatsingen. 
  • niet-destructief onderzoek (NDO) van wielstellen: met ultrasoon onderzoek sporen onze NDO-gecertificeerde techniekers onvolkomenheden op die zich eventueel dieper in het metaal bevinden. Via magnetisch onderzoek sporen we eventuele onvolkomenheden op aan of net onder het oppervlak.  
  • montage van wielstelonderdelen: alle wielstelonderdelen die gedemonteerd werden, worden opnieuw vakkundig gemonteerd. 
  • spuiten van wielstellen: na het stralen is alle verf van de wielstellen gehaald. In onze spuitcabine voorzien onze techniekers ze van een nieuwe verflaag. 

Heeft u een vraag of  project?