Inspectie, onderhoud en reparatie van goederenwagons

De inzetbaarheid van uw goederenwagons is cruciaal. U wilt ongevallen voorkomen, stilstand vermijden en tijd en kosten besparen. Degelijk onderhoud van uw wagonvloot zal de efficiëntie en veiligheid verbeteren en tegelijkertijd voor een algemene kostenbesparing zorgen. 

RSN biedt een waaier aan flexibele onderhoudsdiensten om uw vloot (locomotieven en goederenwagons) operationeel te houden. Zo kan u zich concentreren op uw kernactiviteiten. 

Ons team van techniekers staat in voor het onderhoud en de reparatie van wagons voor spoorwegondernemingen, wagoneigenaars, chemiebedrijven en terminals.  

We onderhouden en herstellen alle soorten goederenwagons: wagons voor transport van containers en/of trailers, autowagons,  huifwagons, ketelwagons, bulkwagons e.a.. RSN is actief in een straal van 300 km rond haar uitvalsbasis in de haven van Antwerpen. We doen interventies overal in België, maar ook in het westen van Duitsland, het zuiden van Nederland of het noorden van Frankrijk. 

 • divers preventief onderhoud en herstellingen  
 • revisie G4.2 of G4.8 
 • mileage checks 
 • ketelproeven 
 • werken aan ketelwagons zoals uitwisselen armaturen, vervangen van dichtingen en herstellen van hydraulische en mechanische bediening 
 • rembeproeving en uitwisseling van remcomponenten 
 • verwijderen van graffiti 
 • laswerken door gecertificeerde lassers 
 • wielstelwissels (zowel mobiel als in onze werkplaats) 
 • dagelijkse keuringen ter plaatse bij terminals of chemiebedrijven 
 • technische inspecties 
 • … 

Wielstellen wisselen

Het team van RSN kan ter plekke wielstellen onder wagons wisselen, zelfs indien dat niet op de klassieke manier mogelijk is. Zoals bijvoorbeeld bij een huifwagon die niet deelbaar is. Wij beschikken niet alleen over een vrachtwagen met hydraulische kraan, maar ook over verschillende elektrische hefbokken met vijzels om de wagon te liften. Onze vrachtwagen kan eveneens tot 15 wielstellen vervoeren. Aangezien we een zusteronderneming hebben die op onze terreinen wielstellen reviseert, hebben we ook de mogelijkheid om de wielstellen te behandelen.

Curatief en preventief onderhoud 

Het team van RSN staat in voor zowel curatief als preventief onderhoud aan goederenwagons.  

Preventief onderhoud plannen we samen met u in en voeren we correct en tijdig uit. Dankzij onze service spaart u tijd en kosten en verbetert u de beschikbaarheid van uw vloot.  

Staat uw goederenwagon ergens op locatie in panne, dan reageren we ad hoc. Waar staat deze en welke werken zijn er mogelijk op het afstelspoor? Over welke wagon gaat het en wat is het type? Is de wagon al dan niet geladen? Betreft het een ketelwagon en zitten er gevaarlijke producten in? Welke schade is er vastgesteld of over welke afkeurcode gaat het? Op basis van al deze informatie sturen wij zo snel mogelijk de best geschikte technieker met de nodige materialen ter plekke. 

Technische inspecties en keuringen

Ook technische inspecties en keuringen op basis van een checklist behoren tot de mogelijkheden. Wij controleren uw goederentrein op diverse aspecten, zoals wielstellen, remmen en de aanwezigheid van gevarenstickers. Wij voeren een technische inspectie uit en checken of alles voldoet aan de normen. 

Mobiel of in onze werkplaats 

Staat uw wagon met een defect onderweg? Dan is flexibiliteit een van onze sterke troeven!  

Is er geen werkspoor in de buurt voor bijvoorbeeld remonderzoek, laswerken of een wielstelwissel, dan kan uw wagon naar onze werkplaats gebracht worden. RSN beschikt over 2 uitwijksporen op Oorderen en over 5 eigen werksporen van elk 500 tot 600 meter lang. Onze werkhal omvat 2 sporen en 1 inspectieput/werkput. We hebben verschillende hefbokken en een vrachtwagen met hydraulische kraan. 

Onze sporen verdiend!

Zoals elk bedrijf in de spoorwegindustrie voldoet RSN aan diverse Europese en nationale regelgevingen. De kwaliteit wordt geborgd door uitvoering een systeem van eindcontroles, spotchecks en werkuitvoeringscontroles. Onze mensen worden voortdurend bijgeschoold via diverse werkplek gebonden of functie gerelateerde opleidingen. Lees hier meer over onze aandacht voor kwaliteit en veiligheid. 

Jaarlijks voeren we meer dan 10.000 herstellingen uit aan wagons. We nemen elke uitdaging aan en werken zeer oplossingsgericht. Met bijna 20 jaar ervaring brengen we uw goederentrein snel weer aan het rollen! 

Onze grootste troef? We gaan prat op onze flexibiliteit! 

RSN voldoet aan diverse Europese en nationale  regelgevingen.